Nieuwsbericht

Top 25: wie is de meest duurzame aanbesteder?

Een goede aanbesteding schrijven, is een vak apart. Maar als het duurzaam moet, wordt het pas echt een kunst. Het vraagt om visie, creativiteit en lef. En dat is precies waar deze 25 meest duurzame aanbesteders in Nederland in uitblinken. 

Profielfoto van Redactie CROW
8 november 2024 | 1 minuut lezen

Door duurzaamheid een belangrijk criterium te maken in de gunning van projecten worden innovaties bevorderd die Nederland energieneutraal, circulair en klimaatbestendig maken. Om dit te stimuleren, brengt Bouwend Nederland voor het zesde jaar op rij, de ranglijst uit van aanbestedende diensten die aannemers in de bouw en infrastructuur uitdagen zo duurzaam mogelijk te werken. De lijst laat zien welke opdrachtgevers voorop lopen in het stimuleren van duurzame innovaties in de bouw- en infrasector. Dit jaar voert provincie Noord-Brabant opnieuw de lijst aan met een recordscore van 5,29.

Provincie Noord-Brabant opnieuw koploper

De provincie Noord-Brabant behoudt niet alleen haar eerste plaats, maar scoort dit jaar zelfs de hoogste score ooit behaald in de ranglijst. Van de veertien aanbestedingen kregen er elf de maximale score van zes punten. Provincie Utrecht volgt op de tweede plaats met een gemiddelde score van 5,00, terwijl Rijkswaterstaat de derde plaats bezet met een indrukwekkende stijging van 3,77 naar 4,89.

Volgens Jos van Alphen, samensteller van de lijst, laten deze opdrachtgevers zien wat mogelijk is als duurzaamheid centraal staat. “Provincie Noord-Brabant zet al jaren de standaard en bewijst dat duurzaam aanbesteden een sleutel is tot innovatie.”

Negen nieuwkomers in de lijst

De lijst van 2023 bevat opvallend veel nieuwkomers. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt een indrukwekkende entree op de vierde plek. Andere nieuwkomers zijn onder meer Waterschap Limburg (9), Vattenfall (18), en ProRail, dat officieel debuteert op plek 20. Waterschap Limburg is daarnaast de grootste stijger, met een sprong van plek 35 naar 9.

Stagnatie in duurzame vooruitgang

Ondanks de goede prestaties van de top 25 blijft de algemene vooruitgang in duurzaam aanbesteden beperkt. De gemiddelde score van alle beoordeelde opdrachtgevers steeg van 2,05 naar 2,31, een relatief kleine stijging ten opzichte van eerdere jaren. Volgens Bouwend Nederland is een bredere inzet van duurzame gunningscriteria noodzakelijk om Nederland in 2050 energieneutraal en circulair te maken.

Oproep aan opdrachtgevers

Met deze ranglijst wil Bouwend Nederland opdrachtgevers inspireren om duurzaamheid structureel te integreren in aanbestedingen. “Het is nu belangrijk dat meer opdrachtgevers de stap zetten om duurzaam aanbesteden de norm te maken,” aldus Van Alphen. Innovatie en duurzame groei in de sector beginnen immers bij de keuzes van opdrachtgevers.

Benieuwd naar de uitgebreide analyses van de top 25? Bekijk ze hier en ontdek welke organisaties het verschil maken in de transitie naar een duurzame toekomst.