Nieuwsbericht

Lancering Richtlijn Warm Mix Asfalt (WMA)

Met de transitie van Hot Mix Asfalt naar Warm Mix Asfalt wordt de milieu-impact van asfaltwegen aanzienlijk verkleind. Daarom is de Vakgroep Bitumineuze Werken van Bouwend Nederland, met steun van Rijkswaterstaat, het initiatief gestart om de marktacceptatie van wegenbouw-asfaltmengsels geproduceerd bij temperaturen van maximaal 140 °C, zogeheten Warm Mix Asfalt (WMA) te vergroten, met als doel om toepassing te stimuleren in het kader van de Transitie naar Warm Mix Asfalt.

Profielfoto van Redactie CROW
8 oktober 2024 | 1 minuut lezen

Transitie naar Warm Mix Asfalt

WMA wordt geproduceerd bij temperaturen van maximaal 140°C, wat zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stoffen en een lager energieverbruik. De publicatie van de richtlijn maakt het mogelijk voor asfaltproducenten en aannemers om deze nieuwe standaard op een uniforme en betrouwbare manier toe te passen.

Voor asfaltproducten en -opdrachtgevers

De richtlijn beschrijft vier technieken voor het produceren van asfalt op lagere temperaturen. Het document biedt zowel technische handvatten voor asfaltproducenten als duidelijke richtlijnen voor opdrachtgevers om WMA correct uit te vragen. Hierdoor kan WMA worden toegepast zonder concessies te doen aan de kwaliteit en duurzaamheid van asfaltverhardingen.

Programma Acceptatievakken

Om de overgang naar WMA soepel te laten verlopen, beschrijft de richtlijn ook een acceptatieproces. Asfaltproducenten moeten via zogeheten ‘acceptatievakken’ aantonen dat ze in staat zijn om WMA conform de nieuwe richtlijnen te produceren en te verwerken. Producenten die succesvol een acceptatievak afronden, worden opgenomen in een officiële lijst van geaccepteerde leveranciers. Dit vergemakkelijkt voor opdrachtgevers het uitvragen van betrouwbare WMA-producten voor hun projecten.

Meer informatie

Lees meer over Warm Mix Asfalt nieuwe richtlijn te bekijken of lees hier mee meestgestelde vragen.