Gratis advies voor overheden bij inkoop emissieloos bouwmaterieel
Adviesloket Buyer Group ZEB
Wat kan de markt op dit moment al leveren? Waar klop je aan voor subsidie? De Buyer Group zero emissie bouwmaterieel (ZEB) heeft sinds kort een Adviesloket om opdrachtgevers daarbij te helpen. Uit de eerste aanvragen blijkt hoe belangrijk die ondersteuning is.
Van graafmachines in de bouw tot traktoren in de landbouw; bij elkaar opgeteld stoten alle mobiele werktuigen in ons land jaarlijks ruim 2 Megaton CO2 aan emissies uit. Omgerekend is dat 8 procent van de totale CO2-uitstoot van het Nederlandse verkeer. Omschakelen naar emissieloos bouwmaterieel levert dus forse klimaatwinst op, maar eerlijk is eerlijk: dat vraagt de nodige inzet. De Buyer Group ZEB stimuleert deze ontwikkeling en heeft ter ondersteuning van organisaties eind vorig jaar een speciaal loket geopend.
Goed op de hoogte
Dat Adviesloket is opgezet voor het ‘peloton’; overheden die voor het eerst willen inkopen op de inzet van ZEB. Het loket maakt hiervoor dankbaar gebruik van alle inkoopkennis bij de opdrachtgevers uit de Buyer Group ZEB. Het gaat hier immers om de koplopers en zij doen veel inkoopkennis op in de praktijk. Door regelmatig te klankborden met opdrachtnemers en leveranciers is de Buyer Group goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Welk materieel is al leverbaar? Welke toepassingen zijn er mogelijk? Hoe zet je deze middelen verantwoord in? Via het Adviesloket deelt de kopgroep deze inzichten en ervaringen.
Wegwijs bij de opstart
Bij de aanvraag om advies moet het om concrete projecten gaan waarvoor een opdrachtgever ZEB wil inkopen. Concrete inkoopvraagstukken dus. Goed om te weten: het Adviesloket levert geen volledige ZEB-inkoopstrategieën voor organisaties. Het advies is gratis en vooral bedoeld om organisaties bij de opstart wegwijs te maken.
Het loket is nu een aantal maanden open en er zijn al meerdere gesprekken gevoerd, laat adviseur Mieke van Eerten Jansen weten. Zo vroeg een van de provincies om concrete aanknopingspunten voor de inkoop bij een project. Dankzij het loket kunnen zij nu aan de slag. Hetzelfde geldt voor een van de waterschappen dat een gesprek aanvroeg – voor zes collega’s samen - om te checken of zij op de goede weg zaten met hun aanpak.
Handreiking bij inkoop
Overigens levert de Buyer Group ZEB op meerdere manieren ondersteuning aan opdrachtgevers. Zo verspreidde de groep vorig jaar zomer een aantal documenten waarmee ook andere publieke opdrachtgevers versneld emissieloos bouwmaterieel kunnen inzetten. Een van die documenten was een uitgeschreven Handreiking bij de inkoop; met kennis, inspiratie en voorbeelden uit de praktijk.
Opdrachtgevers die gebruik willen maken van het Adviesloket kunnen een vraag mailen naar duurzaamheid@movares.nl. Het loket is ook telefonisch bereikbaar via 06-3983 4150. Adviseurs Mieke van Eerten Jansen en Stephan Backx beantwoorden de vragen. Het Adviesloket heeft vooralsnog een tijdelijke status. Dat wil zeggen: tot en met 1 juli 2023. Na die datum volgt een evaluatie en wordt gekeken naar het vervolg. Dat kan ook een samenwerking worden met andere gremia die zich richten op duurzame inkoop.
Adviseurs Mieke van Eerten Jansen en Stephan Backx
Buyer Group ZEB
De Buyer Group zero emissie bouwmaterieel (ZEB) bestaat uit de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, provincies Noord-Holland, Noord-Brabant, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Waterschap Zuiderzeeland, Waterschap Rivierenland, ProRail, Kaderrichtlijn Water en Rijkswaterstaat.
In de bijbehorende klankbordgroep zitten BouwCirculair, Bouwend Nederland, De BouwCampus, De Groene Koers voor Bouw & Infra, DuraVermeer, Emissieloos Netwerk Infra, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Schoon en Emissieloos Bouwen, Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) en Unie van Waterschappen.