Niets uit de weg gaan: grote keuzes maken
Een column van Emiel Reiding, Secretaris-Directeur van de Metropoolregio Amsterdam.
Stikstof, energie, bouwkosten, woningtekort. Ga zo maar door. Het is bizar wat er de afgelopen jaren is gebeurd. En zeg niet dat het ons is overkomen. Want veel van die ontwikkelingen zagen we allang aankomen. Maar in onze ijver om kortetermijnproblemen op te lossen vergaten we om langetermijnproblemen te voorkomen. We zijn de grote keuzes uit de weg gegaan. Dit mag ons niet meer gebeuren.
Keuzes voor de toekomst
Daarom gaat duurzame gebiedsontwikkeling, het onderwerp van het CROW Infradebat tijdens de InfraTech in januari, voor mij over toekomstbestendigheid. Kunnen wij nú keuzes maken die toekomstbestendig zijn? En dan heb ik het over échte keuzes, grote keuzes. De ruimtelijke puzzel is namelijk complex, en zeker niet alleen om woningen in te passen. Voor een toekomstbestendige economie en een leefbare regio moeten we richting kiezen. We komen er niet door veilig in het midden te blijven. Bijvoorbeeld: discussies over vliegen en circulaire industrie moeten we durven voeren. Wat het betekent in economische termen en voor de brede welvaart. Wat de afruil is. De balans tussen welvaart en leefbaarheid. Daar moeten we het over hebben. Anders zal geen enkele ontwikkeling toekomstbestendig zijn en blijven we de langetermijnproblemen op ons afroepen.
Werken aan één gemeeschappelijk toekomstperspectief
Het is niet makkelijk om die gesprekken aan te gaan. De discussie over Schiphol wordt vaak in ontzettende zwart-witstellingen gevoerd. De vraag over wie straks wel of niet op het net wordt aangesloten als er energietekorten zijn schuiven we liever voor ons uit. En toch moeten we die gesprekken veel opener en explicieter voeren. Met meer belanghebbende partijen bovendien, zodat één gemeenschappelijk toekomstperspectief ontstaat. En liefst op een programmatische manier, zodat we middelen en arbeidskrachten efficiënt en flexibel over meerdere projecten kunnen inzetten. Maatschappelijke en ruimtelijke vraagstukken zijn namelijk steeds meer met elkaar geïntegreerd. En als de vraagstukken geïntegreerd zijn, dan moet de oplossing dat ook zijn.
Vanuit deze gedachte gaan wij in onze regio halverwege dit jaar ons gemeenschappelijk toekomstperspectief presenteren. Zodat we gezamenlijk expliciete keuzes gaan maken op integrale vraagstukken. En we zullen ons hiermee niet alleen op Den Haag en Brussel richten, die we nodig hebben om onze doelen te realiseren, maar we gaan ook naar binnen kijken. Want die lastige keuzes, die vaak letterlijk grensoverschrijdend zijn, zullen we ook samen met onze inwoners en onze raden en Staten, bedrijfsleven en vele anderen gaan maken. Grote keuzes die toekomstbestendig moeten zijn. Daar gaan we het hier écht met elkaar over hebben.
Emiel Reiding, Secretaris-Directeur Metropoolregio Amsterdam
De komende tijd plaatsen we vijf columns over duurzame gebiedsontwikkeling van de vijf deelnemers aan het CROW Infradebat van 18 januari tijdens de Infratech 2023.