Nieuwsbericht

Het einde van duurzaamheid

Het is nu nog niet voor te stellen. Maar er komt een tijd dat we niet meer nadenken over duurzaamheid. Niet omdat we het hebben opgegeven. Of omdat we het niet belangrijk meer vinden. Maar omdat duurzaam werken vanzelfsprekend is geworden. Zo doen we dat.

Profielfoto van Yvette Janssen
29 november 2022 | 1 minuut lezen

Niet omdat we het hebben opgegeven. Of omdat we het niet belangrijk meer vinden. Maar omdat duurzaam werken vanzelfsprekend is geworden. Zo doen we dat

Is duurzaamheid verleden tijd?

Deze denkwijze is CROW niet vreemd. Sterker nog – hij stond aan de wieg van het ontstaan van CROW. 50 jaar geleden al wilden we in Nederland betrouwbare en veilige wegen. Wegbeheerders en aannemers hadden daar best ideeën bij, maar steeds moesten hierover bij elke opdracht afspraken gemaakt worden. Wat leidde tot dikke pakken bepalingen, die elke keer net wat anders waren dan de keer daarvoor. En zo werd het idee voor een nationale standaard, de Standaard RAW, geboren. 

Na de RAW volgden vele andere standaarden en richtlijnen, die jaarlijks in vele duizenden infra opdrachten gebruikt worden. CROW zorgt ervoor dat al deze standaarden up to date blijven. Zo leggen we de basis vast van de wijze waarop we in Nederland de fysieke leefomgeving inrichten en realiseren. En anno 2022

hort duurzaamheid daar een onderdeel van uit te maken! 

Daar werken we inmiddels hard aan. Bijvoorbeeld door de Aanpak Duurzaam GWW te gebruiken om duurzaamheid een plek te geven in infra-opgaven. En door de vorderingen op zes duurzame KPI’s in beeld te brengen in een uniform Dashboard Monitoring, dat vanaf begin 2023 beschikbaar komt voor alle overheidsopdrachtgevers. 

Maar we zetten ook onze eigen standaarden en richtlijnen in. Of het nu gaat om een Handboek Wegontwerp, de Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte of om de Standaard RAW: gebruik van deze standaarden moet je dichterbij de doelen voor 2030 (en verder) brengen. Dat is niet nieuw, sinds 2019 wordt er bijvoorbeeld op RAW.nl al gesproken over hoe duurzaamheid en innovatie te koppelen aan RAW. Maar het moet sneller en minder vrijblijvend, willen we meters maken! 

Dit doet CROW voor duurzaamheid

Dat betekent dat we goede ervaringen (bijvoorbeeld van de Buyer Groups van PIANOo, of uit het Moederbestek van Bouwcirculair) sneller in onze standaarden gaan ‘vastklikken’. Die worden daarmee de nieuwe normaal, van waaraf we verder kunnen ontwikkelen en innoveren. En komen we uiteindelijk terecht bij standaarden en richtlijnen die niet alleen een veilige en betrouwbare, maar ook duurzame inrichting van de leefomgeving voorschrijven. En dat betekent uiteindelijk het einde van de aandacht voor duurzaamheid – dat is dan immers gewoon de manier waarop we in Nederland infrastructuur bouwen en onderhouden! 

Dit blog is geschreven door Joost Fijneman - Kenniswerker team aanbesteden