Aanpak Duurzaam GWW
De Aanpak Duurzaam GWW helpt iedereen die bezig is met het plannen, aanbesteden en uitvoeren van projecten. De aanpak is een praktische werkwijze om duurzaamheid in GWW-projecten een plaats te geven, gebaseerd op de volgende vijf basisprincipes:
- Vertaal de duurzaamheidsdoelen van je organisatie naar projecten en opgaves.
- Neem duurzaamheid zo vroeg mogelijk mee, het liefste al in het integrale gebiedsontwikkeling stadium. In de planfase liggen namelijk de grootste duurzaamheidskansen. Benut kansen om samen met andere partijen duurzaamheidsdoelen te bereiken.
- Focus per project of opgave op thema’s waar de meeste duurzaamheidswinst te behalen is.
- Creëer ruimte voor innovaties en nieuwe duurzame oplossingen door ruimte te laten om zelf met oplossingen te komen. Zo krijgen markt en innovaties meer kansen.
- Om duurzaamheid op uniforme wijze te toetsen, is er een set instrumenten gekozen, zodat duurzaamheid op een consistente wijze getoetst en geborgd wordt. Maak gebruik van het gezamenlijk instrumentarium zoals Omgevingswijzer, Ambitieweb, CO2-Prestatieladder en DuboCalc.
Over deze handreiking
De Handreiking Aanpak Duurzaam GWW van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Unie van Waterschappen is een praktische werkwijze om duurzaamheid in GWW-projecten een plaats te geven en te koppelen aan de eigen organisatiedoelen. Deze handreiking is gebaseerd op ervaringen met de Aanpak Duurzaam GWW. De Aanpak Duurzaam GWW is in 2013 gelanceerd en daarna zijn verschillende partijen, waaronder veel waterschappen, de Aanpak gaan onderzoeken in pilotprojecten.
Op internet kun je veel informatie vinden over de Aanpak Duurzaam GWW, maar tot nu toe ontbrak het aan een praktische handreiking. In deze handreiking vind je stap voor stap uitleg over hoe je met de Aanpak Duurzaam GWW aan de slag kunt gaan. De handreiking is opgebouwd uit losse onderwerpen, zodat je altijd dat onderwerp kan kiezen waar jij behoefte aan hebt. Hiermee willen we laten zien dat werken met de Aanpak Duurzaam GWW heel toegankelijk is, zodat we duurzaamheid in de GWW sector een goede impuls kunnen geven.