Print blogartikel
Blog inspiratie
Energietransitie “De Snelbinder”
Een oplossing passend binnen het programma ‘energietransitie’
18 februari 2022 | 2 minuten lezen
Een oplossing passend binnen het programma ‘energietransitie’ die de duurzaamheid van weginfrastructuur verhoogt en ie wordt gerealiseerd op "de Snelbinder" inclusief de toeritten waarbij gestreefd wordt naar:
- verlaging TCO bij brede toepassing binnen het areaal van de provincie
- verhoging technische veiligheid en vergroting van de beschikbaarheid (te denken aan: tijdens winterse omstandigheden en door minder onderhoud)
- kennisontwikkeling in samenwerking met de markt en het delen van deze kennis en de opgedane ervaringen intern (beleid en programmabureaus) en extern (kennisinstellingen)
De Aanpak
“Kunnen wij een duurzame toepassing vinden voor de opgewekte restwarmte uit het Westland?” Vanuit deze invalshoek is bekeken of het wegdek van de nieuwe fietsverbinding over het Vlietpolderplein kan worden verwarmd zodat er in de winter niet meer gestrooid hoeft te worden. Dit idee is voortgekomen uit een sessie met het Ambitieweb.
Met deze vraag heeft de provincie Zuid-Holland een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren met als resultaat dat naast dat de veiligheid en beschikbaarheid van de fietsvervinding wordt verhoogd (ook tijdens winterse omstandigheden) de totale gebruikskosten juist kunnen worden verlaagd doordat met name de levensduur van het asfalt wordt verlengd.
Door de koppeling met het provinciale speerpunt ’Energietransitie’, is dit het pilotproject in het Energietransitieprogramma geworden. In deze pilot wordt onderzocht of een bredere toepassing binnen het areaal van de provincie de Total Cost of Ownership (TCO) van infrastructuur kan verlagen.
Aangezien het van belang is dat innovatie uit de markt wordt gehaald, gaat de aanbesteding volgens de methodiek Best Value Procurement. Hierbij wordt de expert met de meeste meerwaarde tegen de beste prijs uit de markt gekozen. Deze aanpak is nog niet veel toegepast bij provinciale infrastructuurprojecten. Binnen het kader inkoop is dit innovatieve project óók een pilotproject.
In het najaar wordt het project op de markt gezet.
Hulpmiddelen die zijn ingezet: Ambitieweb, benadering op basis van TCO en de Best Value methodiek.
“Duurzaamheid wordt het beste bereikt door anders om te gaan met de middelen die je hebt. Duurzaam bouwen betekent naar mijn mening dat door middel van een innovatieve aanpak een oplossing wordt gevonden die kostenbesparend is en toegevoegde waarde heeft voor de maatschappij.” Marianne van Aacken, senior projectleider Wegenproject Westland
Voordelen bereikt door met de Aanpak te werken:
- Inzicht in kansen in de omgeving van het project (bijvoorbeeld aanwezigheid restwarmte).
- Koppeling infrastructuur met ande provinciaal beleid (energietransitie).
- Een innovatief project leent zich voor een nieuwe aanbestedingsvorm (Best Value Procurement).
Meer informatie:
Kijk op www.zuid-holland.nl/3in1project
Voor meer informatie over de Aanpak: www.aanpakduurzaamgww.nl