Print blogartikel
Blog inspiratie
Toekomst DuurzaamGWW: Terugblik en vooruitzicht
In dit afsluitende artikel licht kenniswerker Lauren van der Meer van CROW het einde van het Manifest DuurzaamGWW2030 toe, en blikt hij richting de toekomst van DuurzaamGWW.
5 augustus 2024 | 2 minuten lezen
Meer dan twee jaar geleden werd het Manifest DuurzaamGWW gelanceerd als een vervolg op de twee Green Deals DuurzaamGWW. Het doel van deze initiatieven was om duurzaamheid een integraal onderdeel te maken van alle spoor- en GWW-projecten. Met de vastgestelde looptijd tot medio 2024 begint het Manifest nu op zijn einde te lopen.
Ontwikkelingen tijdens het Manifest
Gedurende de looptijd van het Manifest hebben zich verschillende belangrijke ontwikkelingen voorgedaan. Enerzijds waren er initiatieven binnen het Manifest zelf, zoals de introductie van het Dashboard Monitoring. Dit dashboard wordt nu door verschillende opdrachtgevers gebruikt voor het monitoren van hun duurzaamheidsprestaties in GWW-projecten. Anderzijds waren er ook buiten het Manifest om, noemenswaardige ontwikkelingen. Zo werden de transitiepaden van KCI geïntroduceerd en vervolgens toegepast door Waterschappen en Provincies. Deze transitiepaden vormen een nationale strategie met doelen en mijlpalen richting 2030. Naast de Aanpak DuurzaamGWW zijn er ook andere methodes en tools ontwikkeld om deze doelen te behalen.
Een breder verband van duurzaamheidsinitiatieven
Het is duidelijk dat DuurzaamGWW niet langer de enige context is waarin gewerkt wordt aan het verduurzamen van GWW-projecten. Toch is de sector nog niet op het gewenste niveau. Nu is het tijd om met behulp van het Dashboard Monitoring te laten zien dat de CO2-reductie wordt gerealiseerd en dat er minder primair materiaal wordt ingezet. De sector heeft nog steeds behoefte aan een uniforme landelijke aanpak, met betrouwbare instrumenten, ook na het aflopen van het Manifest.
Het vervolg: Uitgangspunten en vooruitzichten
Het Regieteam is momenteel druk bezig met het onderzoeken van verschillende mogelijkheden voor een vervolg op het Manifest. De eerste contouren van dit vervolg worden steeds duidelijker. Enkele belangrijke uitgangspunten voor het vervolg zijn:
-
Beheer van de Aanpak DuurzaamGWW: De verschillende tools moeten blijven aansluiten bij andere ontwikkelingen zoals KCI en het Nieuwe Normaal.
-
Doelgroepanalyse: in de praktijk blijkt dat de Aanpak vooral succesvol en ondersteunend is tijdens de startfase van de realisatie van duurzaamheidsdoelen in projecten. Dit betekent een herijking van de doelgroepfocus en een aanpassing in de communicatie rondom de Aanpak DuurzaamGWW, zodat deze zoveel mogelijk aansluit bij de behoeften die er liggen binnen overheden.
-
Herkenbaarheid: De meerwaarde van de Aanpak ligt in de bekendheid binnen de sector. Deze herkenbaarheid moet behouden blijven om barrières te minimaliseren.
-
Overzicht in de Sector: DuurzaamGWW wil verschillende duurzaamheidsinitiatieven bijeen houden, zodat de sector overzichtelijk blijft en eenvoudiger toe te passen is.
-
Geen zelfstandige aansturing nodig: De functie van het verbinden van partijen uit de sector, zoals gedaan door de Green Deals en het Manifest, wordt nu ook vervuld door andere initiatieven zoals KCI. Dit maakt een zelfstandig gremium overbodig. Wel is er toezicht nodig op het beheer van de Aanpak DuurzaamGWW, maar dit kan op een kleinere schaal.
Deze uitgangspunten fungeren als bouwstenen voor de toekomst van DuurzaamGWW. Hoewel er nog veel werk te doen is, blijft het regieteam zich inzetten om alle betrokken partijen op de hoogte te houden van de voortgang.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op via info@duurzaamgww.nl of lauren.vandermeer@crow.nl / joost.fijneman@crow.nl.